Svijet

JEZIVA PODUDARNOST: Objavio je roman 1981. godine i u njemu napisao da smrtonosna zaraza virusom kreće iz – Wuhana

Američki književnik Dean Koontz objavio je 1981. godine roman “The Eyes of Darkness” koji je ubrzo postao bestseler, a čiji zaplet počinje u kineskom vojnom laboratoriju u Wuhanu gdje je stvoren smrtonosni virus nazvan Wuhan-400

No image - Haber.ba

Trebalo je nekoliko mjeseci od pojave koronavirusa u kineskom gradu Wuhanu da bi se mediji, napose oni američki, dosjetili kako su u jednom špijunskom romanu, objavljenom prije 40 godina, s mnogo jezive podudarnosti predviđeni današnji događaji, prenosi “Net“.

Naime, danas 74-godišnji američki književnik Dean Koontz objavio je 1981. godine roman “Oči tame” (“The Eyes of Darkness”) koji je ubrzo postao bestseler, a čiji zaplet počinje u kineskom vojnom laboratoriju gdje je u sklopu razvoja biološkog oružja stvoren smrtonosni virus. Laboratorij je smješten u Wuhanu, a Koontz je virus nazvao Wuhan-400.

South China Morning Post donosi znakovit citat iz romana: “Otprilike u to vrijeme kineski znanstvenik po imenu Li Chen preselio se u Sjedinjene Države noseći disketu s povjerljivim podacima o novom opasnom biološkom oružju razvijenom u Kini. Zovu ga Wuhan-400, jer je razvijen u njihovu laboratoriju smještenom pored grada Wuhana.”

Ipak, postoje i bitne razlike između virusa Wuhan-400, koji se spominje u Koontzovu romanu te stvarnog koronavirusa koji se pravo širi svijetom. Onaj virus iz romana stvoren je kao biološko oružje sa stopostotnom stopom smrtnosti – tkogod bi se njime zarazio, umro bi – dok je smrtnost izazvana koronavirusom zasad 0,2 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh