Svijet

Svjetska zdravstvena organizacija: Počnite borbu protiv korona virusa, kuca nam na vrata

Širom svijeta zabilježeno je više od 80.000 slučajeva zaraze. Najviše ih je u Kini, a slijede Južna Koreja, Japan, Italija i Iran

No image - Haber.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je danas države da pojačaju pripreme protiv virusa korona uz napomenu da nam on “bukvalno kuca na vrata”.

Portparol WHO-a Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da se zvaničnici ove organizacije sastaju u Rimu radi rasparave o mjerama koje treba preduzeti u Italiji, za koje je ocijenio da su “prilično snažne”.

Misija WHO koja je trebalo da krene danas u Iran odgođena je, a novi datum polaska nije određen.

Mnoge zemlje imaju spremne “planove za pandemiju”, a mnoge će djelovati u zavisnosti od situacije, ali WHO u ovom trenutku ne planira nikakvu “veliku objavu” poput proglašavanja globalne zdravstvene uzbune 30. januara, rekao je Lindmajer.

Širom svijeta zabilježeno je više od 80.000 slučajeva zaraze. Najviše ih je u Kini, a slijede Južna Koreja, Japan, Italija i Iran.

Procenat zaraženih koji umru kreće se od jedan do dva procenta, ali WHO upozorava da tačna stopa smrtnosti još nije poznata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh