Svijet

Umro bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak preminuo je danas u 91. godini života. Mubarak je bio četvrti egipatski predsjednik koji je Egiptom rukovodio od 14. oktobra 1981. godine do 11. februara 2011. godine kada je svrgnut zahvaljujući revoluciji poznatijoj kao Arapsko proljeće.

Hosni Mubarak - Sky News

Mubarak je rođen u selu blizu delte Nila u mjestu Al-Minufiyya 1928. godine. Egipatskim zračnim snagama pridružio se 1949. godine, a glavnim zapovjednikom postao je 1972. godine.

Predsjednik države postao je naslijedivši Anvar el-Sadata koji je ubijen u atentatu 6. oktobra 1981. godine.

Njegovu vladavinu karakterizirale su korupcija, policijska brutalnost, politička represija i veliki ekonomski problemi. Nakon Arapskog proljeća (18-dnevnog protesta egipatskog naroda protiv njega i vladajućeg režima) podnio je ostavku na mjesto predsjednika, prenoi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh