Svijet

Zaokret u širenju koronavirusa u 48 sati

Sve veći broj zaraženih koronavirusom izvan Kine potvrđuje zabrinutost Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zbog opasnosti širenja epidemije, ocijenili su u nedjelju stručnjaci, pozivajući na pojačan oprez.

Koronavirus - Nezavisne.com

Epidemija Covida-19 doživjela je zaokret u zadnjih 48 sati. “WHO i njegove zemlje članice moraju sada razmisliti o tome da sa strategije suzbijanja prijeđu na strategiju smanjivanja štete, to jest ograničavanja negativnih posljedica daljnjeg prenošenja virusa“, misli profesor Devi Sridhar, voditelj programa Upravljanje u zdravstvu na medicinskom fakultetu u Edinburghu, u Velikoj Britaniji.

Što se tiče autohtonog žarišta u Italiji, naučnicima je teško utvrditi tok zaraze “prvog pacijenta” s kojeg se virus proširio.

Ono što se događa u Italiji i u Južnoj Koreji moglo se dogoditi bilo gdje u svijetu“, upozorava profesor Sridhar.

Mislim da je ovo nova faza u širenju Covida-19“, rekao je Eric D’Ortenzio, epidemiolog u francuskom Državnom institutu za zdravlje i za medicinsko istraživanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh