Svijet

Italijanski gradić plaća kiriju novim stanovnicima

Nakon što su mnogi pokušali da ožive italijanske gradiće prodajom kuća po cijeni od jednog evra, vlasti Teora imaju drugačiji pristup. Vlasti gradića, smještenog na jugu regije Kampanija, pokušavaju privući stanovnike tako što nude da im unaprijed plate rentu za kuću.

Grad Teora - Poslovnenovine.ba

I dok mnogi gradići širom Italije prodaju kuće za jedan euro, vlasti Teora smatraju da će njihov plan bolje funkcionisati.

Tvrde da će plaćati mjesečnu kiriju od oko 150 evra dvije godine. Jedan od uslova je da porodica već ima jedno dijete, prenosi “BHRT“.

“Ne vjerujem u prodaju praznih kuća za evro, to ne motiviše ljude da ostanu u gradu”, rekao gradonačelnik Teore, Stefano Farina.

Navodi da je populacija gradića drastično opala nakon zemljotresa 1980. godine.

“Godišnje se rode dvije bebe, naspram 20 umrlih. Došli smo do samo 1.500 stanovnika”, istakao je Farina.

U Teori se trenutno može iznajmiti stan za 150-200 evra, dok se kuća od 100 metara kvardratnih može kupiti za samo 30.000 evra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh