Svijet

Hapšenja u Njemačkoj: Desničari planirali napade na političare, azilante i muslimane

Policija u Njemačkoj uhapsila je dvanaest muškaraca, uključujući jednog njihovog službenika, u istrazi ekstremno desne grupe za koju se sumnja da su planirali napade na političare, azilante i muslimane.

Policija - Ilustracija

Hapšenja su uslijedila nakon racija na 13 lokacija širom Njemačke, piše “The Guardian”.

Četiri glavna osumnjičena su planirala potaknuti “situaciju sličnu građanskom ratu, kroz još nedefinisane napade na političare, azilante i ljude muslimanske vjere“, navodi se u saopštenju saveznih tužitelja.

Još osam osumnjičenih osoba navodno je pristalo da finansijski podrže grupu, pruže joj oružje ili učestvuju u budućim napadima.

Od svog osnivanja u septembru 2019. godine, krajnji cilj grupe bio je “poljuljati državno i socijalno uređenje u Njemačkoj i na kraju ga srušiti“, vjeruju istražitelji.

Kako bi isplanirali napade, grupa je navodno održavala redovne sastanke koje su koordinirala i organizirala dva glavna osumnjičena, nazvana samo Werner S i Tony E.

Svi osumnjičeni su državljani Njemačke, prenosi “Radio Sarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh