Svijet

Dnevno svako od nas baci 527 kalorija hrane

Novo istraživanje utvrdilo je da dnevno svako od nas u smeće baci količinu hrane koja je dovoljna za nahraniti još jednog čovjeka.

Hrana u smeću - H-alter.org

Dosadašnja procjena koja se tiče količine otpadne hrane nije tačna, tvrde holandski istraživači koji su zaključili da svaka osoba na svijetu dnevno baci 527 kalorija hrane. Prema njihovim zaključcima, hrana koju četiri osobe bace mogla bi nahraniti još jednu osobu, piše “BBC”.

Ova nova studija je ustanovila da se količina otpadne hrane povećava s visinom zarade i da je ona, prema njihovim procjenama, najvjerojatnije dvostruko veća nego što se do sada mislilo.

Smanjivanje količine otpadne hrane je ključno u borbi protiv klimatskih promjena, jer, prema podacima Ujedinjenih naroda, ona znatno doprinosi emitiranju štetnih plinova.

Prema dosadašnjim procjenama, dnevno je svako od nas globalnom otpadu doprinosio s 214 kalorija, a sada su ovi istraživači iz Holandije proučili podatke Organizacije za hranu i poljoprivredu, Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije.

Iako je Organizacija za hranu i poljoprivredu 2015. godine utvrdila da jedna osoba dnevno baci 214 kalorija, primijenivši njihov model na istu godinu, naučnici sa Univerziteta Wageningen ustanovili su da taj prosjek zapravo iznosi 527 kalorija.

Otpadna hrana je veći problem u bogatijim zemljama, ali je u porastu i u siromašnim zemljama.

Promjena ponašanja

Istraživanje ukazuje i na neke od mogućih načina za smanjenje količine otpadne hrane, kao što je, na primjer, smanjivanje veličine porcija prilikom obroka.

Naučnici tvrde da je važno promijeniti ponašanje, kupce treba ohrabrivati da kupuju onoliko koliko im je dovoljno, jer uvijek mogu kupiti još, a ne pretjerivati. Osim toga, hranu bismo trebali više cijeniti.

Ovo istraživanje nije uzelo u obzir hranu koja je bačena u procesu proizvodnje prije nego što je došla do kupaca. Pretpostavlja se da se trećina prehrambenih proizvoda baci prije nego hrana od proizvođača dođe do kupca, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh