Svijet

Donaldu Trumpu “zabranjeno” da napadne Iran

Senat Kongresa SAD usvojio je danas rezoluciju kojom ograničava sposobnost predsjednika SAD Donalda Trumpa da pokrene vojnu operaciju protiv Irana.

Donald Trump - CNN.com

Rezolucijom, čiji je autor senator demokrata Tim Kejn, predviđa se da Trump mora da ima odobrenje Kongresa za vojnu akciju protiv Irana.

Za rezoluciju je glasalo 55 senatora, a protiv 45. Osam senatora iz Trumpove Republikanske stranke, koja ima većinu u Senatu, pridružilo se demokratama i podržalo rezoluciju.

Kejn i druge pristalice rezolucije naveli su da se ona ne tiče ni Trumpa ni funkcije predsjednika SAD, već da predstavlja važnu potvrdu ovlašćenja parlamenta da objavljuje rat, prenosi “Tanjug”.

Članovi donjeg doma parlamenta, u kojem demokrate imaju većinu, mogli bi da se izjasne o rezoluciji do kraja februara, rekao je lider većine u Predstavničkom domu Kongresa Steni Hojer.

Ako rezolucija bude usvojena i u Predstavničkom domu, očekuje se da će Trump na nju uložiti veto.

Poslije predsjednikovog veta, potrebno je da dvije trećine članova i Predstavničkog doma i Senata podrži rezoluciju da bi stupila na snagu.

Trump je juče pozvao senatore da ne glasaju za rezoluciju, ocijenivši da bi SAD u tom slučaju “pokazale slabost” i poslale “veoma loš signal” Iranu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh