Svijet

SZO: Prerano govoriti o kraju, epidemija može krenuti u bilo kojem smjeru

Još je prerano za predviđanje kraja epidemije koju je izazvao novi virus korona koji se pojavio u Kini, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Opasnost od novog virusa iz Kine - BHRT.ba

“Mislim da je danas prerano govoriti o početku, toku i kraju te epidemije”, rekao je Majk Rijan, šef Odjeljenja za hitne situacije u toj organizaciji.

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da se broj novih slučajeva u Kini stabilizovao tokom posljednjeg tjedna, ali da se to “treba tumačiti veoma oprezno”, pišu “Nezavisne“.

“Ta epidemija može krenuti u bilo kojem smjeru”, dodao je Tedros.

SZO je u utorak i srijedu u svom sjedištu u Ženevi organizovao konferenciju više stotina stručnjaka epidemiologa iz cijelog svijeta kako bi razmotrili načine borbe protiv nove epidemije.

Kineski predsjednik Si Đinping je u srijedu istakao “pozitivan razvoj” jer se broj novih slučajeva zaraze smanjio tokom posljednja tri dana, iako je broj umrlih veći od 1.100.

Predsjednik je ipak istakao kako oprez u ovom “velikom ratu” ne bi smio popustiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh