Svijet

Kinezi u panici zbog korona virusa, izbacuju kućne ljubimce kroz prozor

Broj žrtava korona virusa premašio je 1000, dok je zaraženih više desetina hiljada. Dok se svijetom šire zastrašujući snimci iz Kine na kojima ljudi padaju kao pokošeni, vlasti u toj zemlji predložili su svojim stanovnicima predložila krajnje nehumanu mjeru prevencije.

Koronavirus - Youtube/QuickTake by Bloomberg

Naime, lokalne vlasti su naredile meštanima da se riješe svojih kućnih ljubimaca, jer se plaše da bi upravo oni mogli da budu prenosnici ovog virusa.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija naglasila da životinje ne prenose ovaj opasan virus, panika je prevladala u Kini, pa neki smatraju da je ubijanje kućnih ljubimca jedan od načina prevencije širenja bolesti, piše “B92“.

U Vuhanu su zabranili ljudima da puštaju svoje ljubimce iz kuće, dok su lokalne vlasti u Kini svojim stanovnicima naložile da se riješe svojih kućnih ljubimaca.

Tako su građani Pekinga, Šangaja i provincije Hubej počeli da bacaju ljubimce kroz prozore svojih stanova.

Lokalni mediji objavili su da je pronađeno nekoliko mrtvih pasa i mačaka. Panika je usljedila nakon što je doktor Li Lanjuan izjavio na kineskoj televiziji da ako životinja dođe u kontakt sa zaraženom osobom, treba da bude u karantinu.

Jedan od lokalnih medija „Džibo Čajna“ pisao je na Tviteru kako mačke i psi mogu da prenesu koronavirus. Ovaj tvit se brzo proširio i napravio paniku među ljudima, pa su pojedini građani bacali svoje ljubimce iz zgrada kroz prozor.

Centar za brigu i spasavanje životinja u Vuhanu saopštio je da je najmanje 30.000 životinja ostalo u napuštenim domovima Vuhana.

Pet miliona stanovnika ovog grada napustilo je svoje domove od početka epidemije koronavirusa, ali i ostavilo svoje ljubimce na milost i nemilost.

Zato sada grupa volontera svakodnevno radi kako bi spasla napuštene životinje.

Poseban izazov volonterima predstavlja i pristup zaključanim domovima, ali uz odobrenje vlasnika stanova i bravara, volonteri ulaze u domove i tako dolaze do usamljenih i izgladnjelih životinja.

Do sada je tim volontera spasio preko 2.500 životinja. Predsednik Centra za brigu i spasavanje životinja u Vuhanu Lao Mao rekao je da se volonteri sreću sa mučnim i nimalo prijatnim situacijama na terenu.

„Prije nekoliko dana otišao sam u stan gde je vlasnik ostavio trodnevnu zalihu hrane i vode za mačku. Kada sam ušao u stan i otvorio vrata zatekao sam jeziv prizor. Mačka je bilo toliko gladna i mršava da se činilo kao da neće još dugo moći da izdrži, ali srećom spasio sam je“, rekao je Lao.

On je istakao da je Centar od početka epidemije koronavirusa primio na hiljade poziva i zahteva za pomoć napuštenim životinjama, ali da zbog obima posla i velikog broja zarobljenih ljubimaca ne mogu sve da postignu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh