Svijet

I Sanders i Buttigieg traže novo brojanje glasova u Iowi

Bernie Sanders je, za minimalan postotak glasova, izgubio stranačke izbore u Iowi od Pitta Buttigiega.

No image - Haber.ba

Demokrate Bernie Sanders i Pitt Buttigieg, bivši gradonačelnik South Benda u Indiani, zatražili su da se ponovo prebroji dio glasova poslije prošlosedmičnih stranačkih skupova u Iowi, javlja Reuters.

Kako je saopćila Demokratska stranka u Iowi, Sanders traži da se ponovo broje glasovi sa 28 biračkih mjesta gdje njegovi saradnici vjeruju da je senator oštećen za broj delegata, a Buttigieg sa 66, prenosi Tanjug.

“Dok je novo brojanje samo prvi korak u procesu i ne očekujemo da promijeni sadašnji zbir, ono je neophodno kako bi građani Iowe mogli imaju povjerenja u konačne rezultate kokusa”, izjavio je Jeff Weaver, visoki savjetnik Bernieja Sandersa.

Sanders je, za minimalan procenat glasova, izgubio stranačke izbore u Iowi od Buttigiega.

Rezultati su kasnili danima zbog tehničkog kolapsa u prikupljanju rezultata sa glasačkih mjesta, podsjeća Glas Amerike, prenosi AJB.

Razlika od 0,1 posto
Na prvom glasanju za kandidata demokrata koji će se u novembru na predsjedničkim izborima suprotstaviti Donaldu Trampu, Buttigieg je tijesno pobijedio Sandersa, progresivnog senatora iz Vermonta.

Buttigieg je dobio 26,2, a Sanders 26,1 posto glasova.

Kokusi – skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata – bili su održani na 1.600 lokacija u američkoj saveznoj državi Iowa.

Broj delegata iz Iowe koji će na završnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsjedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Iowi preračunati u broj delegata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh