Svijet

Nasljednica Angele Merkel se povlači

Nasljednica Angele Merkel najavila je da ne planira da se kandiduje za njemačku kancelarku na sljedećim saveznim izborima i da planira da odstupi sa mjesta liderke Hrišćansko-demokratske unije, javili su njemački mediji, a prenosi Gardijan.

Anegret Kramp-Karenbauer - DW.com

Iznenanda najava Anegret Kramp-Karenbauer dolazi usred velikog sukoba stranke desnog centra protiv krajnje desnice.

Anegret Kramp-Karenbauer pobijedila je na stranačkim izborima čime je ostvarila ulogu nasljednice Angele Merkel na čelu stranke u decembru 2018. godine, a smatrana je kandidatom koji će najvjerovatnije nastaviti politiku njemačke kancelarke.

AKK, kako su je prozvali njemački mediji, borila se da izgradi vlastiti profil u sijenci Angele Merkel, čak i pošto je dobila još jednu funkciju – ministra odbrane, prošlog jula.

Pitanja o njenoj kontroli nad sve više podeljenom strankom vratila su se u žižu javnosti prošle sedmice, nakon što su političari iz ogranka stranke u Tiringiji glasali zajedno sa strankom Alternativa za Njemačku za svrgavanje premijera te države, Bodo Ramelova iz njemačke Levice.

Merkelova je tada rekla da je “neoprostivo” za demokratske stranke da osvoje većinu uz pomoć Alternative za Njemačku, čime je dodatno naglasila nedostatak autoriteta AKK,prenosi “Byka“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh