Svijet

Zahvaljujući oluji oboren rekord: Avion stigao 80 minuta prije predviđenog vremena

Avion “British Airwaysa” doletio je jutros od Nju Jorka do Londona 80 minuta prije predviđenog vremena dolaska. Stručnjaci smatraju da je srušio rekord letenja ispod brzine zvuka.

British Airways- Agencije

Boeing 747-436 dosegao je brzinu od čak 1.327 kilometara na sat zahvaljujući zračnoj struji koju je ubrzala oluja Ciara.

Prema stranici “Flightradar24”, ovaj let u trajanju od 4 sata i 56 minuta srušio je prijašnji rekord koji je držala avio kompanija “Norwegian”, a iznosio je 5 sati i 13 minuta.

Letio brže od zvuka zahvaljujući zraku
Bivši pilot “British Airwaysa” Alastair Rosenschein kazao je za BBC da je avion dosegao “fenomenalnu brzinu”. On pretpostavlja da je pilot postavio avion usred zračne struje koja je u ovo doba godine vrlo snažna. Leteći u takvoj struji putnici u zrakoplovu mogu osjetiti prilično žestoke turbulencije, ali putovanje može proći i glatko.

BBC navodi da je zračna struja u nedjelju ujutro dosegla brzinu od 418 km/h.

Iako je avion letio brže od brzine zvuka, nije oborio soničnu barijeru jer mu je u kretanju pomagao zrak koji se vrlo brzo kretao. Moderni putnički avioni putuju brzinom koja iznosi 85 posto brzine zvuka, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh