Svijet

Obilne kiše pogodile istok Australije

Olujna kiša i nevrijeme pogodili su istok Australije, dok je tropski ciklon “Demijen” donekle oslabio na sjeverozapadu zemlje.

Obilne kiše pogodile istok Australije - Nezavisne.com

Meteorološka agencija saopštila je danas da je u Novom Južnom Velsu pala velika količina kiše, da je plima nenormalno visoka, kao i da su se u mnogim dijelovima zemlje izlile rijeke nakon pljuskova, piše “Srna”.

Meteorolozi su danas rekli da su najobilnije kiše pale u Lindenu, u zapadnom dijelu Sidneja, kada je za dva sata palo 112 milimetara kiše.

Duž obale na sjeveru palo je 250 milimetara kiše za 24 sata, dok je 150 milimetara palo u oblasti Modrih planina.

Kod obala Sindeja talasi su dostizali visinu od skoro 14 metara, a za veći broj mjesta izdato je upozorenje za poplave.

Najmanje 80.000 kuća je bez struje zbog olujnog nevremena, saopštile su dvije kompanije za pružanje komunalnih usluga “Ausgrid” i “Endevor enerdži”.

Poplave su odnijele neke puteve, javila je australijska mreža “ABC”, dok je dio glavnog zapadnog auto-puta zatvoren nekoliko sati zbog oborenog drveća.

Obilne kiše pomogle su vatrogascima u gašenju požara koji su bjesnili mjesecima kada je uništeno 499.621 hektara zemlje, kao i 312 kuća.

Novi Južni Vels od septembra se borio sa šumskim požarima, a u protekle dvije godine region je pogodila suša, podsjeća DPA.

U međuvremenu, ciklon “Demijen” oslabio je duž sjeverne obale u regionu Dampijer-Karata na kategoriju oluje tri.

Ciklon je donio obilne kiše i vjetar koji je duvao brzinom od 205 kilometara na sat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh