Svijet

U pucnjavi u Afganistanu ubijena dva američka vojnika

Dvojica američkih vojnika ubijena su, a šestorica ranjena u afganistanskoj pokrajini Nangarhar na istoku zemlje, rekao je američki dužnosnik.

Američka vojska - Arhiv

Incident se dogodio u subotu u okrugu Širzad kad je muškarac u afganistanskoj uniformi pucao iz strojnice na združene američke i afganistanske snage, rekao je glasnogovornik američke vojske u Afganistanu pukovnik Sonny Leggett.

Ranjenim vojnicima pružena je liječnička pomoć, dodao je.

Međutim u drugim izvješćima sugerira se da je pucnjava između afganistanskih i američkih snaga za vrijeme zajedničke operacije izazvala žrtve na objema stranama.

“Još prikupljamo informacije pa se još ne zna uzrok ili motiv napada”, rekao je Leggett dodavši da se “incident istražuje”.

U prvotnoj izjavi u subotu, Leggett je saopštio da su združene snage bile zahvaćene u izravnoj vatri.

Ne zna se jesu li u pozadini pucnjave talibani, ili je uzrok bila svađa između savezničkih snaga – afganistanskih i američkih.

Nangarhar je među nemirnijim pokrajinama gdje su uporišta i talibana i militanata Islamske države.

Od početka 2020. četvorica američkih vojnika poginula su u Afganistanu u incidentima povezanim s borbenim djelovanjem, a 20 ih je poginulo prošle godine.

U Afganistanu je smješteno oko 12.000 američkih vojnika, piše “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh