Svijet

Rusija vratila 26 djece iz Sirije

Rusija je vratila 50 ruske djece iz Sirije i planira ubuduće dovesti još desetak djece, izjavio je u petak zvaničnik Kremlja.

Zastava Rusije - Ruskidom.rs

Pravobraniteljica za ljudska prava Anna Kuznetsova posjetila je Siriju kako bi organizovala taj poduhvat i sastala se sa suprugom sirijskog predsjednika Bashara Assada, Asmom, u Damasku.

Kuznetsova je rekla u petak da su djeca stara između 2 i 15 godina izvedena iz izbjegličkog kampa al-Hawl na sjeveroistoku Sirije, blizu granice s Irakom. Još devet djece iz istog kampa bit će prebačeno u Rusiju ubrzo nakon što budu obavljene potrebne formalnosti, dodala je, prenosi “Fena”.

Kuznetsova je rekla da njen ured priprema repatrijaciju 73 ruske djece iz al-Hawla i drugog izbjegličkog kampa i traži više. Procijenila je da bi do 240 ruske djece moglo biti u Siriji, javio je AP.

Većina djece su potomci Ruskinja koje su se udale za sirijske muškarce i već neko vrijeme žive u Siriji. Nema planova za vraćanje odraslih Rusa koji žive u Siriji.

Zvaničnik Kremlja tvrdio je da su djeca u opasnosti zbog loših uslova u izbjegličkim kampovima u ratom razrušenoj Siriji, opisujući repatrijaciju kao “pitanje života ili smrti.”

Akcija je praćena repatrijacijom 122 ruske djece iz Iraka u 2018.-2019. Većina njih bili su članovi porodica pristalica Islamske države zatvorenih u Iraku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh