Svijet

Trump slavio u Bijeloj kući pokazujući naslovnicu “Washington Posta”

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je govorom proslavio odluku Senata da ga se ne opozove i napao, kako je rekao, taj “koruptivni” zahtjev demokrata.

No image - Haber.ba

Trump je u prostoriju u istočnom krilu Bijele kuće, gdje su ga čekali dužnosnici vlade i predstavnici konzervativnih medija, stigao crvenih tepihom, pa ponovio svoje optužbe upućene demokratima o “korumpiranom” pokušaju potkopavanja njegovog predsjedništva. Govorio je duže od sat vremena.

“U životu sam činio pogrešne stvari, priznajem… no ovo je krajnji rezultat”, rekao je Trump, držeći u rukama primjerak Washington Posta na čijoj naslovnici stoji “Trump oslobođen”.

Republikanski predsjednik potom je predao novine svojoj supruzi Melaniji i kazao kako će ih možda uokviriti.

Govoreći bez telepromptera, Trump se osvrnuo na 22 mjeseca dugu istragu bivšeg američkog posebnog savjetnika Roberta Muellera o navodnoj suradnji njegove kampanje uoči predsjedničkih izbora 2016. s Rusijom.

“Sve je to bilo sr***”, naglasio je Trump.

Senat s republikanskom većinom u srijedu je proglasio Trumpa nedužnim nakon suđenja za njegov opoziv. Proces je započeo Zastupnički dom s demokratskom većinom, a to je bio treći put u američkoj povijesti da se protiv predsjednika vodi takav proces.

Odluka Senata zasad je najveća pobjeda Trumpa nad njegovim demokratskim neprijateljima u Kongresu koji su napali republikance jer su odbili odobriti svjedoke ili uvođenje novih dokaza na proces.

Trump je ranije u četvrtak kritizirao svoje protivnike jer su se tijekom procesa pozivali na svoju religiju, misleći pritom vjerojatno na republikanca Romneyja koji je naveo svoju vjeru kad je glasovao protiv svog stranačkog kolege, kao i na predsjedničku Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Romney, i sam bivši kandidat za predsjednika, time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke.

Pelosi, katolkinja iz redova demokrata koja je započela proces opoziva u rujnu, u prosincu je rekla da ne mrzi Trumpa i da se moli za njega.

“Ne sviđaju mi se ljudi koji koriste svoju vjeru kao opravdanje kad čine nešto za što znaju da je pogrešno. Ne sviđaju mi se ni oni koji govore ‘da se mole za tebe’, a znaju da to nije istina”, rekao je predsjednik na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu.

Na to pitanje se ponovno osvrnuo i u Bijeloj kući, ustvrdivši kako “sumnja da se Pelosi uopće moli”.

Ona je pak rekla da su Trumpove izjave na molitvenom doručku neprimjerene.

“Govori o stvarima o kojima malo zna – vjeri i molitvi”, naglasila je na konferenciji za medije, prenosiu “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh