Svijet

U Južnoj Koreji iz bolnice otpušten drugi pacijent oporavljen od koronavirusa

U Južnoj Koreji je iz bolnice otpušten drugi pacijent s koronavirusom jer je došlo do potpunog oporavka i nema znakova bolesti, saopćile su u četvrtak lokalne vlasti.

No image - Haber.ba

Tridesetopetogodišnja Kineskinja, koja je u Južnu Koreju stigla iz kineskog grada Vuhan, epicentra nove epidemije koronavirusa, bila je prva osoba kojoj je potvrđena ova bolest u toj zemlji, navodi korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Dijagnosticiran joj je virus 20. januara na Međunarodnom aerodromu “Incheon” na putu u drugu zemlju i prvobitno je liječena od upale pluća. Od tada se oporavila i svi testovi su se pokazali negativnim na prisustvo virusa, piše južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Doktori koji su je liječili u “Incheon Medical” centru zapadno od Seula u posljednjih 18 dana rekli su da su koristili lijek za liječenje ljudskog virusa imunodeficijencije kaletra. Isti lijek korišten je i na drugom pacijentu, koji je pušten u četvrtak.

Dodali su da je neizvjesno da li lijek zapravo djeluje, iako znaju da ih njihove kolege u Kini koriste na svojim pacijentima.

Ljekari su rekli da je njihova kineska pacijentica izrazila želju da se vrati kući u Vuhan.

Njenim puštanjem smanjen je broj kineskih državljana koji se liječe od virusne infekcije u Južnoj Koreji na tri.

Južna Koreja do sada je prijavila 23 potvrđena slučaja bolesti. Otpuštanjem drugog pacijenta smanjen je broj trenutno liječenih pacijenata na 21, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh