Svijet

Senat glasao protiv opoziva Trumpa

Senatori su oslobodili Donalda Trumpa po optužbama za zloupotrebu ovlasti i opstrukciju rada Kongresa.

Donald Trump - Nezavisne.com

Senat je oslobodio američkog predsjednika Donalda Trumpa optužbi za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa u finalnom glasanju o njegovom opozivu, četiri mjeseca od pokretanja ove inicijative, prenosi AJB.

Prijedlog za njegov opoziv po dvije optužbe ranije je usvojio Zastupnički dom Kongresa, ali u Senatu Trumpovi republikanci imaju većinu, pa su odbili odluku donjeg doma.

Američki predsjednik mogao je biti razriješen dužnosti da je za to glasalo dvije trećine (67) od 100 senatora, što znači da je 20 republikanskih senatora zajedno sa svim demokratima trebalo glasati protiv Trumpa, piše Tanjug.

Po prvoj optužbi za zloupotrebu ovlasti, 52 senatora su glasala da Trump nije kriv. S druge strane, 47 demokratskih senatora kao i republikanac Mitt Romney izjasnilo se da je predsjednik kriv.

Omjer glasova po drugoj optužbi za ometanje rada Kongresa bio je 53:47 u korist Trumpovog oslobađanja.

Trump je optužen da je prekršio zakon kad je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da provede istrage protiv političkog rivala Joea Bidena i njegovog sina, što je bio i glavni povod za pokretanje procesa opoziva.

Demokrati su iznijeli i optužbe da je Trump pokušao opstruirati kongresnu istragu o tom pitanju.

Republikanac Romney glasao za opoziv
Republikanski senator Mitt Romney ranije je najavio da će glasati za opoziv predsjednika Donalda Trumpa koji je optužen da je zloupotrijebio svoje ovlasti, izvijestio je The New York Times, prenosi Hina.

Svoju najavu je i ostvario u glasanju o zloupotrebi ovlasti, ali ne i u glasanju o ometanju rada Kongresa.

“Vjerujem da je pokušaj varanja na izborima, kako bi se održalo na vlasti, najnečuveniji mogući napad na Ustav”, rekao je Romney.

“Iz tog razloga riječ je o velikom zločinu i prijestupu, a ja pod zakletvom koju sam dao nemam drugog izbora nego doći do tog zaključka”.

Umjereni republikanac Romney, bivši kandidat za predsjednika 2012. godine, demokratima se pridružio i u zahtjevu za svjedočenjima na suđenju o Trumpovom opozivu, što su republikanci blokirali.

‘Najsramnija politička epizoda’
U saopćenju Bijele kuće, objavljenom u srijedu, navodi se da je predsjednik Trump spreman za sljedeće korake, prenosi Glas Amerike.

“Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u historiji naše zemlje. Bez i jednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prestupe demokrati su usvojili nelegitimni osnov za opoziv predsjednika u Zastupničkom domu i odlučili djelovati po stranačkoj liniji uprkos činjenici da predsjednik nije uradio ništa pogrešno”, navodi se u saopćenju.

Nakon glasanja o pokretanju postupka za opoziv Trumpa 18. decembra Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma iz redova demokrata, kratko je konstatirala da je taj dan pokazao da se Ustav poštuje, ali i da je to tužan dan za Ameriku jer se opoziva predsjednik.

‘Nije nam ostavio drugi izbor’
Pelosi je tokom debate Trumpa nazvala “prijetnjom po američku demokratiju” i konstatirala da je “tragično što su predsjednikovi bezobzirni potezi” doveli do pokretanja postupka za opoziv.

“Nije nam ostavio drugi izbor. Predsjednik je zloupotrijebio položaj kako bi stekao ličnu političku korist na račun američke nacionalne sigurnosti”, tvrdila je Pelosi.

Trump je treći predsjednik u 243 godine dugoj američkoj historiji protiv koga je pokrenut proces opoziva, ali dosad nijedan američki predsjednik nije opozvan u Kongresu.

Andrew Johnson i Bill Clinton nisu opozvani, a Richard Nixon, koji je 1974. bio najbliži opozivu, podnio je ostavku i tako spriječio da bude opozvan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh