Svijet

Proradio vulkan, kamenje letjelo 600 m od kratera

Vulkan na jugozapadnom japanskom ostrvu Kučinoerabu je proradio rano jutros, saopštila je Meteorološka agencija Japana, ali nije bilo izvještaja o žrtvama.

Vulkan - Pixabay/Ilustracija

Piroklastični tokovi, odnosno brzi tokovi mješavine toplih gasova i stijena, koji su tamo primijećeni prvi put od 29. januara prošle godine, došli su i do 900 metara jugozapadno od kratera na planini Šintake, dok su se pepeo i dim dizali na nadmorskoj visini od oko 7.000 metara nakon erupcije, prenijela je japanska novinska agencija Kjodo.

Kamenje je letjelo oko 600 metara od kratera, a na snazi je i dalje upozorenje na nivou tri, na skali od pet, što znači zabranu penjanja na planinu, nakon što je u oktobru poslije zamljotresa podignut sa dva.

Agencija je upozorila na mogućnost da vulkan izbaci još velikih stijena, kao i piroklastičnih tokova u radijusu od dva kilometra, dodajući da vulkanski pepeo i male stijene mogu putovati daleko niz vjetar.

Ostrvo Kučinoerabu, oko 130 kilometara jugozapadno od grada Kagošime, obuhvata 36 kvadratnih kilometara i imalo je 100 stanovnika u decembru prošle godine.

U maju 2015. godine svi stanovnici tog ostrva, nih 137, evakuisani su zbog eksplozivnih erupcija vulkana. Većina se vratila u junu 2016. kada je ukinuta naredba za evakuaciju za sva područja na ostrvu, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh