Svijet

Na Filipinima zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa izvan Kine

Prvi smrtni slučaj od epidemije koronavirusa izvan Kine zabilježen je na Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u decembru prošle godine i pojavio.

Zastava Filipina - Twitter

Filipinske vlasti su saopštile da je muškarac umro u subotu nakon razvoja teške upale pluća, a riječ je o prvom smrtnom ishodu od koronavirusa zabilježenom u više od 130 slučajeva oboljenja u oko 20 zemalja svijeta, osim Kine.

Uključujući i ovaj smrtni ishod, u Filipinima su detektovana ukupno dva slučaja zaraze koronavirusom. O prvim slučajevima oboljenja u petak su saopštile i Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španija, dok je u SAD-u u subotu registrovano osmo oboljenje, a također je riječ o osobi koja je nedavno boravila u pokrajini Hubei, prenosi “Hina”.

U Kini je u subotu zabilježeno 45 novih smrtnih slučajeva, a svi su se dogodili u provinciji Hubei, čiji je Wuhan glavni grad, pa je tako broj preminulih od koronavirusa u Kini porastao na 304, dok broj zaraženih premašuje 14 hiljada.

U cijeloj Kini u subotu je potvrđeno 2.590 novih slučajeva oboljenja, čime je ukupan broj zaraženih skočio na 14.380, objavila je nacionalna televizija pozivajući se na podatke Kineske nacionalne zdravstvene komisije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh