Svijet

Izrael ponovo napao ciljeve Hamasa

Izraelske vazduhoplovne snage napale su mete Hamasa u pojasu Gaze u noći između petka i subote u odgovoru na nekoliko napada preko granice ranije u petak.

No image - Haber.ba

Borbeni avioni pogodili su “terorističke mete” koje pripadaju Hamasu nakon raketnih, minobacačkih i napada eksplozivima, saopštila je izraelska vojska.

“Prije kratkog vremena ratni avioni IDF (Izraelske odbrambenih snaga) napali su nekoliko dodatnih terorističkih meta koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas na sjeveru pojasa Gaze. Među metama koje su napadnute su skladišta oružja i podzemna infrastruktura”, piše u današnjem vojnom saopštenju.

Takođe je navedeno da se Hamas smatra odgovornim i da će se nastaviti operacije protiv svakog pokušaja da se povrede izraelski civili.

Juče su dvije rakete ispaljene na Izrael od kojih je jednu presreo raketni odbrambeni sistem “Gvozdena kupola”.

Sirene za raketnu odbranu oglasile su se u gradu Sderotu i okolnim mjestima i hiljade Izraelaca je otišlo u skloništa od bombi tokom večere za šabat.

Izraelski mediji na hebrejskom javljaju da je nekoliko kuća lakše oštećeno od šrapnela, a izvještaja o povredama nije bilo.

Dva sata kasnije ; sirene su se oglasile u dva kibuca i izraelska vojska je identifikovala još jednu raketu ispaljenu na Izrael koja je pala u polje, a povreda i štete nije bilo.

Izraelska vojska je upozorila islamski ekstremistički Hamas koji kontroliše Gazu da će ako najnovije nasilje ne prestane vojska odgovoriti pojačanom silom, javio je TV Kanal 13.

U petak su i tri minobacačke granate ispaljene u Izrael, a prethodno u rano jutro su izraelske vazduhoplovne snage napale Gazu u znak odmazde za tri rakete iz te palestinske enklave.

“Gvozdena kupola” je presrela jednu granatu, a druge su pale van naseljenih područja Izrael je odgovorio tenkovskom vatrom na osmatračnicu Hamasa.

Napetost izmejđu Gaze i Izraela raste u poslednje dvije sedmice nakon nekoliko mjeseci relativnog zatišja.

Strahuje se od eskalacije nasilja u Gazi i na Zapadnoj obali nakon objavljivanja mirovnog plana SAD koji uveliko favorizuje Izrael.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh