Svijet

Donald Trump džamiju Al-Aqsa nazvao “Al-Aqua” i izazvao salvu reakcija

Predsjednik SAD-a Donald Trump, kada je predstavljao svoj dugo očekivani mirovni plan, takozvani “Sporazum vijeka”, nazvao je čuvenu jerusalimsku džamiju Al-Aqsa, džamijom “Al-Aqua” i tim najnovijim u nizu svojih gafova izazvao buru podsmjeha na Twitteru.

Donald Trump - B92.net

Arapski mediji podsjećaju da je Al-Aqsa jedno od najspornijih svetilišta u izraelsko-palestinskom sukobu, a nalazi se u srcu jerusalimskog Starog grada i smatra se trećom po značaju u Islamu.

Džamija je na Brdu hrama – kako to mjesto zovu Jevreji jer su tamo nekada bili drevni jevrejski hramovi, a muslimani ga zovu Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif).

Trump je u utorak u Bijeloj kući svečano proglasio da će Izrael, u saradnji s jordanskim kraljem Abadulahom, “osigurati da status quo Brda hrama bude očuvan” na osnovu mirovnog plana koji garantuje da se “svi muslimani koji žele da ga posjete u miru i mole se u džamiji Al-Aqua, mogu da to čine”.

Jedan tviteraš je ispod slike džamije kraj akva parka napisao: “Kada ne možete da odlučite da li da se molite ili da se spustite niz tobogan”.

Drugi su postavili pitanje da li bi američki glumac Jason Momoa koji je igrao Akvamena u istoimenom filmu i “Ligi pravde” mogao biti novi imam tog islamskog svetog mjesta.

Neke je ta greška podsjetila na akvarijum i na pop grupu “Aqua” i njen hit “Barbie Girl”.

Bilo je i poređenja Trumpove greške i arapske riječi Al Aqwa što znači najjači.

Ta riječ – najnoviji Trumpov gaf, proglašena je i za pojam “kombinacije džamije i vodenog parka”, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh