Svijet

Lijepe vijesti: Prvi pacijenti izliječeni od koronavirusa: Imali opasnu upalu pluća; šta je ključno za oporavak

Kineske provincije i opštine objavile su danas da se više pacijenata zaraženih novim koronavirusom oporavilo i napustilo bolnice.

Koronavirus - Youtube/QuickTake by Bloomberg

Četiri pacijenta koji su bila zaražena virusom u istočnoj kineskoj provinciji Đangsi oporavila su se i otpuštena su danas iz bolnica, dok je ranije izveštavano o oporavku tri slučaja, piše “Tanjug”.

Džang Vei, stručnjak iz provincijskog štaba za hitne slučajeve i prevenciju i kontrolu epidemije Đangsija, izjavio je da je na osnovu analiza o izliječenim pacijentima, za oporavak ključno rano otkrivanje bolesti i pravovremeno liječenje.

Jugozapadna kineska provincija Sečuan izvjestila je da se prvi pacijent u toj provinciji oporavio danas od nove upale pluća izazvane koronvirusom.

Sečuanska provincijska uprava tradicionalne kineske medicine saopštila je da je pacijent, Jang Li (34), bio izolovan i liječen u bolnici u gradu Čengdu 11. januara.

Jangu je dijagnostikovan koronavirus 10 dana kasnije.

On je bio liječen i tradicionalnom kineskom, ali i zapadnom medicinom tokom izolacije.

Pacijentkinja stara 57 godina izliječena je i otpuštena je danas iz bolnice u Hunanu, provinciji koja se graniči sa provincijom Hubei, epicentrom epidemije.

U Pekingu se ljekar, koji je bio zaražen novim koronavirusom nakon što je putovao u Vuhan, oporavio i napustio danas bolnicu.

To je bio peti slučaj u glavnom gradu Kine koji je izliječen i otpušten iz bolnice.

Jedna od izliječenih je i medicinska sestra Guo Kin (38) iz Vuhana koja se zarazila na poslu, liječeći pacijente. Poslije oporavka, vratila se poslu, a kolege su saopštile da su dirnute njenim potezom.

Savjeti kineskih ljekara

“Budite u svojim kućama barem dvije sedmice u samoizolaciji a sa nama u bolnici kontaktirajte preko vi-četa gdje možete postaviti bilo koje pitanje”, kaže Su Jing, direktor Bolnice za infektivne bolesti pokrajine Anhui.

Zbog straha od epidemije koronavirusa na godinu dana odloženo je Svjetsko prvenstvo u atletici u dvorani koje je trebalo da se u martu održi u Nanđingu.

Kompanije Ikea i Google zatvorile su svoje kancelarije i predstavništva u Kini.

Svjetske avio-kompanije i dalje obustavljaju ili ograničavaju saobraćaj sa Kinom, a među posljednjima koji su to učinili je i ‘Er Frans’.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh