Svijet

Britanci predali dokument o istupanju iz EU, nema povratka

Britanski ambasador u Evropskoj uniji Tim Berou (Tim Barrow) predao je danas zvaničnicima Unije dokumente o formaliziranju Brexita, nekoliko sati prije očekivanog usvajanja sporazuma u Evropskom parlamentu.

Brexit - Velika Britanija - EU - Bloomberg.com

Britanija će zvanično napustiti EU u petak, 31. januara.

Evropski parlament glasat će o sporazumu za Brexit u 18 sati, poslije čega će poslanici upriličiti oproštajni prijem za 73 kolege iz Britanije koje odlaze iz ovog tijela.

Posljednjeg radnog dana u Evropskom parlamentu, vodeći zagovornik Brexita Najdžel Faradž (Nigel Farage) rekao je novinarima da “nema povratka” kada Britanija jednom izađe iz Unije.

– Britanija se nije uklapala, pa je bolje da izađemo – rekao je Faradž, opisujući euroskepticizam kao ukorijenjen stav u Britaniji, gdje je na referendumu 2016. godine odlučeno da zemlja napusti evropski blok.

Berou će biti britanski ambasador u Evropskoj uniji, a britanska predstavnička misija u Briselu postat će “misija za vanjske poslove”.

U narednih 11 mjeseci trajat će prijelazni period koji bi trebao olakšati proces Brexita.

Uskoro će biti pokrenuti pregovori o novom odnosu dvije strane u mnogim sferama, od trgovine do sigurnosti, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh