Svijet

Trump predstavio plan za Bliski istok

Američki predsjednik Donald Tramp predstavio je danas svoj dugo najavljivani plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, navodeći da je to “vin-vin” (dobitničko) rješenje i za Izrael i za Palestince.

Donald Trump- Tanjug- AP

Tramp je plan predstavio na konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Bijeloj kući koji je ocenio da je ovo “historijski dan”.

Tramp je priznao da je uradio mnogo za Izrael, ali da je želio i “odličan dogovor za Palestince”. Takođe je poručio da je plan “istorijska šansa” za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu.

Plan predviđa da se teritorija trenutno pod palestinskom kontrolom više nego udvostruči, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obalii, što će Palestinci sigurno odbiti, navodi AP.

Palestinci su već odbili predlog optužujući Trampa za pristrasnost u korist Izraela.

Takođe, planom se predviđa obustava izgradnje novih jevrejskih naselja u četvorogodišnjem periodu tokom čega bi trebalo da se pregovara o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

Ovaj politički plan na 50 strana bazira se na ekonomskom planu na 30 strana za (palestinske teritorije) Zapadnu obalu i Gazu koji je predstavljen u junu, a koji su Palestinci takođe odbili, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh