Svijet

Maas: Spriječiti novi egzodus Jevreja iz Njemačke

Potrebno je pojačati napore u borbi protiv antisemitizma kako bi se otklonila mogućnost novog jevrejskog egzodusa iz Njemačke, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Heiko Maas - rtl.de

Prema njegovim riječima, antisemitizam je postao dio svakodnevnice za Jevreje u Njemačkoj i “uopšte ne iznenađuje činjenica da je svaki drugi Jevrej razmišljao ili razmišlja da napusti zemlju”.

“Moramo hitno da preduzmemo kontramjere kako se takve misli ne bi pretvorile u gorku realnost i kako ne bi došlo do masovnog egzodusa Jevreja iz Njemačke”, istakao je Maas, prenosi “Tanjug”.

Sramotno je, naglasio je, to što se Jevreji u Njemačkoj više ne osjećaju kao kod svoje kuće, 75 godina od oslobođenja Aušvica.

Maas je ukazao na potrebu jačanja sigurnosti jevrejskih objekata i zajednica širom Evrope, te najavio i da će Njemačka u tu svrhu dati 500.000 eura Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi.

Dodao je da njemački političari moraju da urade više, ali i da postoji nešto na šta oni ne mogu da utiču, a to je solidarnost u svakodnevnom životu.

On je podsjetio da premalo zemalja EU ima nacionalne komesare za borbu protiv antisemitizma, te najavio da će Njemačka, kada preuzme mjesto predsjedavajućeg bloka, pojačati borbu protiv mržnje i dezinformacija na internetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh