Svijet

Kina prijavila skoro 600 novih slučajeva oboljelih, 17 mrtvih, milioni u karantinu

Vlasti kineskog grada Vuhana saopćile su da će zatvoriti sve gradske transportne mreže i obustaviti sve letove od 10 sati po lokalnom vremenu, nakon što je potvrđeno da je 17 osoba umrlo zbog posljedica novog koronavirusa, a oboljelo više od 600.

Kina epidemija

Prema zvaničnim statistikama u Kini, u četvrtak je ukupno potvrđen 598. slučaj koronavurisa u 25 provincija. Te brojke ne uključuju slučajeve u posebnim administrativnim regionima Makaa i Hong Konga ili na samoupravnom otoku Tajvana.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija izjavila je u četvrtak da je od srijede na kraju dana otkriveno da je 5.897 osoba imalo bliski kontakt sa zaraženim ljudima. Njih 4.928 je podvrgnuto medicinskom posmatranju. Iz medicinskog posmatranja otpušteno je 969 ljudi.

U 13 provincija, regiona i općina identificirana su 393 sumnjiva slučaja, a 95 slučajeva je kvalificirano kao “teški”.

Do sada je umrlo 17 ljudi u provinciji Hubei.

Samo u srijedu u 13 provincija identificirano je 257 sumnjivih slučajeva mogućih zaraženih. Čak 131 novi slučaj potvrđen je u 24 provincije. Također, isti dan u provinciji Hubei preminulo je osmero ljudi, petorica muškaraca i tri žene, od koronavirusa.

Od posljedica koronavirusa do sada je preminulo 17 ljudi, a slučajevi su detektirani i u drugim zemljama. Broj prijavljenih slučajeva na Tajlandu je četiri, dok je u Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu i SAD prijavljen po jedan slučaj obolijevanja. U Vašingtonu je 16 osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima na posmatranju.

Kineski grad Vuhan, iz kojeg je krenuo novi smrtonosni koronavirus, gotovo je izoliran. Građanima se savjetuje da ne napuštaju grad i nose maske. U strahu od porasta cijena namirnica, pohrlili su u supermarkete.

Vlasti apeliraju na stanovnike da nose maske na javnim mjestima, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh