Svijet

Suđenje Donaldu Trumpu: Republikanci nadjačali demokrate u Senatu

No, sva tri prijedloga republikanci su odbacili nadglasavajući demokrate sa 53-47, koliko iznosi i njihova nadmoć u Senatu.

Donald Trump - Tanjug.rs

Republikanska većina u američkom Senatu odbacila je prva tri predložena amandmana demokrata na početku suđenja predsjedniku Donaldu Trumpu u postupku opoziva, čime je naznačeno kako bi ovaj proces mogao izgledati i kakav će biti konačan ishod, prenose agencije.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell iznio je rezoluciju o vođenju postupka na koju su njihovi politički suparnici imali mnogo zamjerki.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer nazvao ju je “nacionalnom sramotom“, a njegov kolega i tužitelj u postupku Adam Schiff izjavio je da se radi o rezoluciji “za pristrano suđenje“.

Prema McConnellovom planu suđenje će biti kratko i moglo bi biti završeno već za deset dana, a svjedocima je onemogućeno svjedočenje u početnoj fazi suđenja.

Navedena rezolucija predviđa da obje strane tokom tri dana imaju po 24 sata za iznošenje uvodnih argumenata. Nakon toga će uslijediti pitanja i rasprava, a tek nakon toga će se razmatrati pozivanje svjedoka.

Vođa demokrata Chuck Schumer predložio je tri pojedinačna amandmana u kojima je tražio da dokumenti i zapisi iz Bijele kuće, Državnog tajništva te Ureda za upravljanje i proračun koji se odnose na predsjednikove postupke u odnosima s ukrajinskim čelnicima budu dostupni tokom procesa.

No, sva tri prijedloga republikanci su odbacili nadglasavajući demokrate sa 53-47, koliko iznosi i njihova nadmoć u Senatu, piše “Radio Sarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh