Svijet

Posljedice erupcije vuklana: Selo pod pepelom, povratak strogo zabranjen

Filipinski zvaničnici saopštili su danas da neće dozvoliti stanovnicima da se vrate na ostrvo na kojem se nalazi aktivni vulkan Taal, upozoravajući da će im život tamo biti “kao da je u njih uperen pištolj”.

Filipini- Tanjug

Vulkan Taal je počeo da se smiruje izbacujući manje količine pare i pepela poslije erupcije 12. januara, pošto je pepeo stigao na sjever čak do glavnog grada Manile, udaljenog oko 65 kilometara.

Vulkan je i dalje aktivan, pa veliki broj mještana ostaje u kampovima za hitne slučajeve dok zvaničnici raspravljaju o koracima potrebnim da se saniraju posljedice erupcije, piše AP.

Filipini- Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Eduardo Ano rekao je službenicima provincije Batangas, u kojoj se nalazi vulkan, da potraže sigurnije stambeno područje, veličine najmanje tri hektara, za oko 6.000 porodica koje su živjele u četiri sela i radili uglavnom kao turistički vodiči, poljoprivrednici i ribolovci na vulkanskom ostrvu, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh