Svijet

Pozdravila roditelje i otišla na spavanje, ujutru je pronašli mrtvu, a jedan detalj je otkrio sve

Devetnaestogodišnja Kortni Partridž Meklenan iz Australije rekla je ‘laku noć’ svojim roditeljima i otišla u sobu na spavanje, jedne večeri u novembru 2019. godine.

Kortni Partridž Meklenan - Facebook

U jednom trenutku u sljedećim satima djevojka je doživjela napad astme. Kada su je roditelji provjerili ujutru, Kortni je bila mrtva.

Roditelji djevojke vjeruju da je smrt njihove kćerke u Novom Južnom Velsu posljedica dima iz obližnjih šumskih požara. Poput mnogih naseljenih područja širom Australije na istoku, grad je posljednjih mjeseci zatrpan dimom.

Pronađena je sa upaljenim svjetlom na telefonu, kao da je tražila nešto. Inhalator je bio na krevetu pored nje – rekla je njena sestra.

Kortni je dijagnosticirana astma kada je bila dijete, a prema riječima njene sestre, pogoršavalo se kada je bila u blizini zagađenja i prašine.

Nije imala nikakve simptome prije nego što je otišla na spavanje. Bila je zdrava i zato smo svi bili šokirani kada smo saznali da je umrla – dodala je njena sestra.

Preliminarni izvještaj obdukcija za uzrok njene smrti stavio je da je ‘nepotvrđen’. Međutim, dodala je kako su joj roditelji rekli da njena sestra ima ‘hiper-ekstenziju pluća’ – jedan indikator napada astme.

Prema riječima ljekara, astmatičari su posebno ranjivi u krizi u Australiji koja traje mjesecima.

Gradovi Sidnej, Melburn, Kanbera i Adelejd izmerili su najgora očitavanja o kvalitetu zraka na globalnom nivou.

U ruralnim dijelovima bližim požarima, stanje je još gore.

Dvije sedmice prije nego što je Kortni preminula 28. novembra, požari su gutali Glen Ines, uzrokujući smrt dvoje ljudi, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh