Svijet

Plenković kritikovan zbog migranata: “Niko se ne bi trebao ponašati kao Hrvatska”

Među europarlamentarcima koji su se jutros u EU parlamentu obratili premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću nakon njegovog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije bila je i Šveđanka Malin Björk.

No image - Haber.ba

Žestoko je kritikovala Hrvatsku zbog problema s vladavinom prava i s migrantima. Sve je to slušao Plenković.

“Vaše predsjedništvo kaže da se želite fokusirati na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Lično sam, nakon što pročitala izvještaje, obišla područja koja ste spomenuli na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka 2018. godine i čak 25.000 lani”, poručila je Björk.

Pa nastavila.

“Nakon što sam pročitala izvještaje o brutalnosti hrvatske granične policije, moram priznati da su priče ponekad bile još i gore: bilo je ranjavanja i od pasa, a brutalnost kojoj sam bila svjedok doista je bila strašna. Civilno društvo pokušava pokazati solidarnost prema izbjeglicama, međutim oni se nalaze na meti”, upozorila je europarlamentarka iz Švedske, piše “Index“.

“Dodala je da se “niti jedna država članica ne bi trebala ponašati tako na svojim granicama, bez obzira gdje se to nalazi”.

“Zaista, tome treba stati na kraj. Treba postojati jedan nezavisni mehanizam za praćenje stanja i moramo jasno reći da Hrvatska ne može ući u Šengenski prostor ako se ne zaustavi takva situacija”, zaključila je Björk, inače članica Kluba zastupnika Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice.

Hrvatski zastupnik EPP-a, HDZ-ovac Tomislav Sokol odgovorio joj je kako su to neistine jer izvještaji koja je spominjala nisu od nadležnih tijela, naglasivši kako Hrvatska poštuje zakone, na što je Šveđanka odgovorila kako je u svojoj “vrlo kratkom” posjeti granici i sama vidjela 25 pushbackova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh