Svijet

Vulkan na Filipinima prijeti eksplozivnom erupcijom

Filipinske vlasti pozvale su na potpunu evakuaciju skoro milion ljudi u blizini prijestonice Manile, nakon što je vulkan počeo da izbacuje pepeo u visini od 14 kilometara, što je izazvalo upozorenja da postoji mogućnost od “eksplozivne erupcije”.

Vulkan na Filipinima- Tanjug- AP

Vulkan Tal, jedan od najaktivnijih u zemlji, počeo je da izbacuje lavu i neprestano je podrhtavao čime je, kako navodi AP, možda najavio veću i opasniju erupciju, prenosi AP.

Filipinski institut za vuklanologiju i seizmologiju podigao je nivo upozorenje na četiri, što znači da bi do “eksplozivne erupcije” moglo da dođe u narednim satima ili danima, navodi Si-En-En.

Vlada je privremeno prekinula s radom, a škole su zatvorene u velikom broju gradova, uključujući u Manili, zbog rizika po zdravlje koji predstavlja pepeo iz vulkana.

Stotine letova je odloženo, što je uticalo na desetine hiljada putnika, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh