Svijet

Jedina Iranka koja je osvojila olimpijsku medalju napustila zemlju

Jedina Iranka s olimpijskom medaljom tekvondašica Kimia Alizadeh (21), koja je prije nekoliko nedjelja pobjegla iz domovine, nalazi se u Holandiji.

Kimia Alizadeh- Tanjug- AP

Alizadeh je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine osvojila bronzu u kategoriji do 57 kilograma.

Domovinu je napustila prije nekoliko nedjelja razočarana što su je vlasti koristile kao propagandno sredstvo. Bila je na odmoru u Evropi sa svojim partnerom i odlučila je da se neće vraćati u Iran.

“Niko me nije pozvao u Evropu i nisam dobila primamljivu ponudu. Ali dosta mi je licemjerja, laži i nepravde,” kazala je dodavši: “Ja sam jedna od više miliona potlačenih žena u Iranu s kojima se igraju godinama. Nosila sam sve što su mi rekli i ponavljala sve što su naredili. Svaku rečenicu koju su naredili ponavljala sam”.

Otkrila je i kako su je u Iranu kritikovali zbog sporta koji je izabrala.

“Vrlina žene nije da rasteže noge”, govorili su joj.

Za sada je nepoznato da li je u Holandiji zatražila politički azil.

Osim olimpijske bronze, mlada Iranka ima i srebro i bronzu sa svjetskih prvenstava, bronzu s azijskog prvenstva, kao i zlato s olimpijskih igara mladih, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh