Svijet

Skandalozan potez: Ambasador BiH u SAD-u prisustvovao obilježavanju neustavnog dana RS

Dok se reakcije na drsko ignoriranje odluka Ustavnog suda BiH i obilježavanja 9. januara kao dan RS-a ne smiruju, stižu nove skandalozne informacije o ponašanju unutar institucija države Bosne i Hercegovine.

Vujic_na_proslavi_danRS

Ko je sve došao

Naime, Predstavništvo RS-a u Washingtonu s Obradom Kesićem na čelu, organiziralo je u Washingtonu obilježavanje neustavnog dana RS. Kesić je na svome Facebooku profilu objavio da je to postalo godišnje okupljanje “starih i novih prijatelja”.

“Ova je godina bit će zapamćena po po broju zastupljenih zemalja, uključujući i Srbiju, Crnu Goru, Bugarsku, Mongoliju, Tursku, Eritreju i Kanadu”, naveo je Kesić, piše “Radiosarajevo“.

Pored ambasadora Srbije Đerđa Matkovića, obilježavanju dana RS prisustvovao je i Bojan Vujić, ambasador Bosne i Hercegovine.

“Bili smo počašćeni što su nam se ovom radosnom prigodom pridružili naši prijatelji Đerđ Matković, ambasador Srbije i Bojan Vujić, ambasador Bosne i Hercegovine”, napisao je Kesić.

U vrijeme mandata Igora Crnadka, bh. ambasadori, među kojima nerijetko i Bošnjaci, dobro su pazili da se ne zamjere ministru time što će u ambasadama organizirati obilježavanje 25. novembar, Dan državnosti BiH, događaj koji na bilo kakav način nije isključivao nijedan od ovdašnjih naroda i građana. Štaviše.

Zato će biti zanimljivo kako će ovaj incident ambasador Vujić objasniti novoj bh. šefici diplomatije Biseri Turković, te da li će “Dodikov ambasador” bit pozvan na odgovornost za obilježavanje neustavnog dana RS, koji kod građana BiH izaziva asocijacije na agresiju, rat i genocid.

Dodikov čovjek

Ambasador Vujić je bh. javnosti poznatiji kao kontakt osoba s američkim lobistima ispred SNSD-a, kao i direktor “Prointer” firme koja “izlazi kao pobjednik na svakom tenderu javih preduzeća i institucija RS-a”.

Prema pisanju Buke, ova kompanija je u proteklom razdoblju sklopio na stotine ugovora sa javnim preduzećima i vladinim institucijama vrijednih desetine miliona maraka. Javna je tajna da iza firme “Prointer” stoji Igor Dodik, sin srpskog člana Predsjedništva BiH.

Inače, preduzeće “Prointer” D.O.O Banjaluka osnovano je 28-og aprila 2015., kao odgovorno lice kod suda je prijavljen direktor Vujić, dok se kao vlasnici na papiru vode Dejan Ilić i Siniša Mijatović, funkcioneri i aktivisti SNSD-a.

Vujićev ključni zadatak bit će da “skine” Dodikovo ime “crne liste” Sjedinjenih Američkih Država.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh