Svijet

Predstavnički dom usvojio rezoluciju o Trumpovim ratnim ovlaštenjima

Američki Predstavnički dom usvojio je rezoluciju kojom se od predsjednika Donalda Trumpa zahtijeva da dobije odobrenje Kongresa prije nego što upotrebi američke oružane snage protiv Irana. Za rezoluciju je glasalo 224 članova tog tijela, a 194 je bilo protiv. Mjera sada odlazi u Senat, koji kontroliše Trumpova Republikanska partija, gdje će usvajanje rezolucije biti znatno teže.

Američki predstavnički dom- aa.com.tr

Predsjedavajuća Nensi Pelosi pred glasanje je izjavila da ne misli da je Bijela kuća učinila Ameriku bezbjednijom time što je ubila iranskog vojnog komandatna Kasema Sulejmanija. Ona je najavila da će rezolucija biti usvojena, dok je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti poručio da mjera – ne može da postane zakon.

Bijela kuća je organizovala brifing za senatore o razlozima zbog kojih je ubijen Sulejmani, ali su demokratski senatori sa njega izašli nezadovoljni ponuđenim argumentima i objašnjenima, navodeći da nisu čuli dokaze o neposrednoj prijetnji Americi.

Najviši zvaničnici administracije, među kojima su bili državni sekretar Majk Pompeo, sekretar za odbranu Mark Esper i direktorka CIA-e Đina Haspel otišli su na Kapitol Hil u srijedu da bi brifovali članove oba doma Kongresa o odluci da se izvrši vazdušni udar u kojem je ubijen Sulejmani.

Mnoge demokrate su poslije sastanka iznijele kritike, navodeći da nisu čuli konkretna opravdanja za tu vojnu akciju. Republikanci, uz nekoliko izuzetaka, iznijeli su podršku potezima administracije.

“Uvjeren sam, da nije preduzeta odlučna akcija, danas bismo ovde pričali o smrti desetina, ako ne i stotina Amerikanaca, od ruke šiitskih paravojnih snaga – saradnika iranskog režima”, rekao je republikanski senator Marko Rubio.

Demokratski senator Tim Kejn izjavio je da na osnovu prezentacije zvaničnika nije izvukao zaključak o “neposrednoj prijetnji.”

Republikanski senator Džim Riš ocijenio je da, nakon što je čuo informacije koje su bile predočene Trumpu, “bilo bi neodgovorno, nepromišljeno i namjerno zanemarivanje bezbjednosti Amerikanaca da predsjednik nije reagovao da se eliminiše Sulejmani.”

Senatori Majk Li i Rend Pol, obojica republikanci, poslije brifinga su rekli da bi podržali sličnu rezoluciju u skladu sa Zakonom o ratnim ovlaštenjima.

“Ova debata je stara 70 godina i počela je 1950-ih sa Korejom i Trumanom. To je debata a mnogi su napisali da se Kongres danas odrekao vršenja svoje dužnosti. Senator Li i ja istupamo i kažemo da se ne odričemo obavljanja svoje dužnosti. Naša dužnost, po Ustavu, je da vodimo debatu kada idemo u rat. I mi nećemo odustati od te dužnosti.”

U tekstu rezolucije usvojene u Predstavničkom domu, Iran se označava kao država sponzor terorizma, koja je umiješana u destabilizujuće aktivnosti širom Bliskog istoka a Sulejmani kao “mozak” i glavni organizator mnogih od tih aktivnosti.

U njoj se navodi da Sjedinjene Države imaju pravo na samoodbranu od neposrednih napada, ali da u takvim slučajevima izvršna grana treba da kaže Kongresu zašto je vojna akcija neophodna, zašto mora da se odigra u određenom vremenskom periodu i koja bi bila šteta ako se taj vremenski rok propusti. Takođe se ističe da administracija treba da objasni zašto bi preduzimanje vojne akcije spriječilo buduće napade, piše “VOA“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh