Svijet

Iranski mediji: Amerikanci pozvani da prisustvuju istrazi pada aviona

Fars News navodi da je “Boeing imenovao svog predstavnika, ali da nije potvrdio njegovo učešće u istrazi”.

Pad ukrajinskog aviona - Tanjug/AP, Ebrahim Norooz

Čelnik iranskog istražnog komiteta za pad ukrajinskog putničkog aviona, Hassan Rezaeifar rekao je u četvrtak da je pozvao SAD “kao proizvođača Boeinga da prisustvuje istrazi” koju će sprovoditi komitet, tvrdi iranska državna agencija Fars News, prenosi “CNN”.

Fars News navodi da je “Boeing imenovao svog predstavnika, ali da nije potvrdio njegovo učešće u istrazi“.

CNN navodi da će Boeingovim predstavnicima vjerovato trebati dozvola američkih vlasti za put u Iran zbog postojećih sankcija prema toj državi.

Američka TV kuća nije uspjela dobiti potvrdu iz Boeinga o navodima Fars Newsa.

Ukrajinski putnički avion se srušio u srijedu, 8. januara, netom nakon polijetanja sa teheranskog međunarodnog aerodroma. U padu je smrtno stradalo 176 putnika.

Kanadski premijer Justin Trudeau je izjavio tokom današnje konferencije za medije da Kanada raspolaže saznanjima, do kojih je došla preko svojih izvora i saveznika, da je let 752, kako se formalno zvao ukrajinski avion, oboren iranskom zemlja-zrak raketom.

Ovo je možda učinjeno nenamjerno“, rekao je Trudeau, dodavši da međunarodni partneri trebaju biti uključeni u istragu, piše “N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh