Svijet

Izvori iz Pentagona: Ukrajinski avion koji se srušio kod Teherana oborila je raketa

Ukrajinski avion koji se u utorak srušio iznad Teherana u Iranu, oborila je raketa, za Newsweek je potvrđeno iz Pentagona.

Pad Ukrajinskog aviona - Screenshot

Vijest su potvrdili viši američki obavješatajac i iranski obavještaja, a tri službenika su izjavila kako je avion srušila ruska raketa Tor-M1 zemlja-zrak. Pentagon procjenjuje da je avion slučajno oboren.

Podsjetimo, svih 179 putnika i članova posade poginulo je kada se ukrajinski avion Boeing 737 srušio u južnom Teheranu u srijedu ujutro nakon što se njegov motor zapalio.

Ukrajinska kompanija u čijem je vlasništvu bio avion, također je odbacila mogućnost tehničkih problema i insistira na tome da je “Boeing 737-800”, koji je bio star tri godine, bio ispravan i da je prije dva dana prošao redovne tehničke provjere.

S druge strane, iranski istražitelji tvrde da nije bilo radijske komunikacije s pilotom i da je avion nestao s radara kada je dostigao visinu od 8.000 stopa (2.440 metara).

U iranskom izvještaju se pad aviona opisuje kao “nesretan slučaj”. Nesreća se desila satima nakon što je Iran izveo raketne napade na američke snage u Iraku, navodeći neke da špekuliraju kako je moguće da je avion bio oboren, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh