Svijet

Tinejdžer osuđen na više od 6 godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada

Britanski tinejdžer koji sebe opisuje kao neonacistu osuđen je danas na šest godina i osam mjeseci zatvora zbog planiranja teroristickog napada iz svoje spavaće sobe.

Odnosi EU i Velike Britanije - N1info.com

Sedamnaestogodišnjak, koji iz pravnih razloga ne može biti imenovan, na internetu je pretraživao materijale vezane za ekstremnu rasnu mržnju i desničarski materijal, podstičući ostale da šeruju zabranjeni materijal koji je pronašao, prenio je Rojters.

Uhapšen je u martu 2019. godine kada je policija pronašla rukom napisanu listu mogućih mjesta za napad i listu vatrenog oružja koje bi kupio u njegovoj kući u Daramu, na sjeveru Engleske.

U novembru on je proglašen krivim za šest krivičnih djela, uključujući pripremanje da izvrši teroristički akt, zbog čega je, kako je naveo BBC, on najmlađa osoba osuđena u Britaniji zbog planiranja takvog napada.

Tinejdžer koji je dobio kaznu zatvora od šest godina i osam mjeseci istraživao je detalje o nedavnim masovnim ubistvima u SAD i Evropi, saopštila je policija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh