Svijet

Iran prijeti brutalnom osvetom: Za glavu američkog predsjednika Donalda Trumpa nagrada 70 miliona eura

Organizator dženaze Kasemu Sulejmaniju pozvao Irance da doniraju po jedan dolar

Nakon što je, po naredbi američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), likvidiran general Kasem Sulejmani, Teheran je najavio osvetu za ubistvo jednog od najznačajnijih političkih i vojnih figura te zemlje.

Iran je, navodno, stavio 69,9 miliona eura vrijednu nagradu za “glavu američkog predsjednika Donalda Trampa” i zaprijetio je da će napasti Bijelu kuću kao odgovor na Trampovo upozorenje da će bilo kakav napad na američke interese u regionu dovesti do osvete.

Prema tvrdnjama novinara NBC newsa, jedan od organizatora dženaze Sulejmanija pozvao je Irance da doniraju po jedan dolar kako bi se za “glavu predsjednika Trampa sakupilo 80 miliona dolara”.

S druge strane, lokalni mediji prenijeli su saopćenje iranskog predsjednika Hasana Rohanija, koji je rekao da ta zemlja više neće poštovati ograničenja u količinama i zalihama obogaćenog uranija, kao i istraživanja u razvoju svojih nuklearnih aktivnosti.Iranski političar Abolfazl Abutorabi u petak je zaprijetio da će izvesti napad na američki teritorij.

– Možemo napasti samu Bijelu kuću, da im odgovorimo na američkom tlu. Imamo moć i Božija želja je da odgovorimo u odgovarajuće vrijeme – rekao je on.

On tvrdi da je ubistvo Sulejmanija “deklaracija rata”.

– Kada neko pokrene rat, želite li vi cvijećem odgovoriti na metke? Upucat će vas u glavu – rekao je on.

Političar je to rekao na otvaranju sjednice parlamenta u Teheranu u nedjelju, dva dana nakon ubistva generala u Bagdadu. Nakon što je Sulejmani ispraćen u masovnoj povorci u Iraku, njegovo tijelo premješteno je jučer u Iran.Osvetu za ubistvo Sulejmanija najavio je i komandant Revolucionarne garde, general Hosein Salami. On je obećao “stratešku osvetu koja će zasigurno okončati američko prisustvo u regionu”.

Predsjednik SAD, kojeg su iranski lideri označili “teroristom u odjelu”, zaprijetio je da će gađati 52 kritične tačke u Iranu ako Teheran napadne bilo kakve američke interese u regionu. On je to najavio nakon što je Teheran objavio da ima 35 potencijalnih meta za napad i podigao “crvenu zastavu osvete” iznad džamije.

– Neka ovo bude upozorenje da, ako Iran napadne bilo koje Amerikance, njihovu imovinu, da smo označili 52 iranska mjesta (koji predstavljaju 52 američka taoca koje je Iran uzeo prije mnogo godina), neka veoma važna za Iran i iransku kulturu, i te mete i Iran sam će biti pogođeni veoma brzo i veoma snažno. SAD ne žele više prijetnji – napisao je Tramp na Twitteru.

Njegova prijetnja aludira na talačku krizu 1979. – 1981., u kojoj su 52 američkih diplomata i državljana bili držani kao taoci u Iranu tokom revolucije,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh