Svijet

Za sutra sazvana hitna sjednica najvažnijeg tijela NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za sutra hitnu sjednicu Sjevernoatlantskog vijeća zbog tenzija u Iraku, objavio je belgijski list Standard.

Ovo zasjedanje dolazi nakon što je Irak poništio sporazum o razmještanju trupa međunarodne koalicije za borbu protiv terorista, prevođene SAD-om, te zatražio da sve strane vojske napuste zemlju.

Irački parlament donio je rezoluciji kojom poziva Vladu da okonča prisustvo stranih trupa u zemlji nakon što su američke snage ubile iranskog generala Qasema Soleimanija na teritoriji Iraka.

Sjevernoatlantsko vijeće je najvažniji organ unutar Alijanse koji služi za donošenje političkih odluka.

U Vijeće ulaze stalni predstavnici zemalja članice NATO-a, a zasjedanja se organizuju u prosjeku jednom sedmično, dok se jednom u pola godine ovo vijeće održava na nivou ministara vanjskih poslova.

Iranski general Soleimani ubijen je 3. januara u američkom napadu u Iraku, što je izazvalo oštru reakciju zvaničnog Bagdada.

Irak smatra da taj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta zemlje, te je uručio protestnu notu američkom ambasadoru,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh