Svijet

Irački parlament pozvao trupe SAD da napuste zemlju zbog ubistva Sulejmanija

Irački parlament izglasao je rezoluciju kojom se strani vojnici pozivaju da napuste tu zemlju nakon američkog vazdušnog napada u kome je ubijen iranski general Kasem Sulejmani (Qasem Soleimani).

No image - Haber.ba

Vlada Iraka se „obavezuje da će opozvati svoj zahtev za pomoć Međunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremista takozvane Islamske države usled okončanja vojnih operacija u Iraku i postizanja pobede”, stoji u rezoluciji koja je usvojena 5. januara, javlja Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U dokumentu se dodaje da vlada premijera Iraka Adela Abdula Mahdija “mora da radi na tome da zaustavi prisustvo bilo kojih stranih trupa na iračkom tlu i da im zabrani da koriste iračku zemlju, vazdušni prostor ili vodu iz bilo kog razloga“.

Parlamentarne rezolucije nisu obavezujuće za vladu, ali Abdul-Mahdi je ranije pozvao parlament da preduzme hitne mere i što pre okonča prisustvo stranih trupa u Iraku.

“Uprkos unutrašnjim i spoljnim poteškoćama sa kojima bismo mogli da se suočimo, to je najbolje po Irak”, rekao je Mahdi zastupnicima u govoru.

U međuvremenu je američki predsednik Donald Tramp zapretio da će pogoditi 52 cilja u Iranu i to “vrlo jako”, ako, kako je naveo, Iran napadne Amerikance ili američke posede, nakon ubistva Kasema Sulejmanija, preneo je Rojters.

Tramp je na Tviteru napisao da “Iran otvoreno navodi da će napasti američke mete u znak odmazde”, dodavši da SAD neće dopustiti pretnje.

Savetnik iranskog vrhovnog vođe, general Husein Dehghan u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN, izjavio je u međuvremenu da će “odgovor Irana na ubistvo generala Kasema Solejmanija, ubijenog u petak u napadu američkom bespilotnom letelicom kod Bagdada, biti “vojni”, a da će Iran “pažljivo birati ciljeve”.

“Odgovor će biti sigurno vojni i protiv vojnih lokacija”, rekao je Dehghan, vojni savetnik ajatolaha Alija Hameneija.

Jedan od najviših vojnih zvaničnika u Iranu, general Iranske revolucionarne garde, Kasem Sulejmani ubijen je u američkom napadu dronom u Bagdadu, u petak 3. januara, u vreme porasta napetosti i neprijateljstva između dve zemlje.

Irak podneo tužbu u UN zbog američkog napada kod Bagdada
Pored rezolucije koju je izglasao irački Parlament, Ministarstvo inostranih poslova te zemlje je podnelo tužbu Savetu bezbednosti UN zbog “američkih napada na iračke baze” i “ubistva pripadnika iračke vojne komande i prijatelja”, saopšteno je u Bagdadu.

Irak smatra kršenjem suvereniteta napad bespilotnom letelicom na aerodrom kod Bagdada gde su u petak stradali iranski general Kasem Solejmani i Abu Mehdi al Muhandis, jedan od komandata proiranske parvojne koalicije koja je sastavni deo iračkih snaga.

Iračke vlasti pozvale na razgovor ambasadora SAD
Ministarstvo je saopštilo i da je na razgovor pozvalo američkog ambasadora protestujući zbog kršenja suvereniteta Iraka nakon napada i ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija.

Američkom ambasadoru u Iraku Metjuu Tjuleru (Matthew Tueller) je preneto da “američke nelegitimne vojne operacije predstavljaju napade i dela su za osudu jer mogu da dovedu do eskalacije tenzija u regionu”, navodi se u saopštenju iračkog Ministarstva i dodaje da su SAD tom akcijom prekršile suverenitet Iraka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh