Svijet

Antonio Guteres upozorio Tursku da ne šalje vojsku u Libiju

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) potvrdio je, ne spominjući direktno Tursku, da bilo kakva strana pomoć zaraćenim stranama u Libiji samo pogoršala sukob i komplicirala pokušaje postizanja mirnog rješenja.

Antonio Guterres- DW

Očito ciljajući na moguću tursku vojnu intervenciju u Libiji radi podrške vladi nacionalnog jedinstva (GNA) smještenoj u Tripoliju, Guteres je naglasio da trajna kršenja embarga na oružje koje je nametnulo Vijeće sigurnosti samo još više pogoršavaju stvari.

U nedavnom izvještaju UN-a stručnjaci zaduženi za nadzor primjene embarga uvedenog 2011. optužili su za višestruka kršenja Tursku, koja podupire GNA, te Jordan i Ujedinjene Arapske Emirate, koji podupiru maršala Halifa Haftara (Khalifa).

– Strogo poštovanje embarga nužno je za stvaranje povoljne okoline za prekid neprijateljstava – istakao je Guteres, ponovivši pozive na trenutni prekid vatre i povratak političkog dijaloga svih strana.

Turski zastupnici u četvrtak su izglasali prijedlog koji predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) omogućava slanje vojnika u Libiju, kao podršku GNA, a čije se jedinice bore protiv snaga maršala Haftara.

Uronjena u haos nakon pada režima Muamara el-Gadafija (Muammar al-Gaddafi) 2011., Libiju su zahvatile borbe za prevlast. GNA-u priznaje UN te vlade i parlament na istoku Libije, koje zauzima maršal Haftar, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh