Svijet

U Norveškoj 2019. godine u saobraćaju nije poginulo nijedno dijete

Godine 1970. u saobraćajnim nesrećama u Norveškoj poginulo je 560 ljudi, a 2019. 110. Međutim, posebno je ohrabrujući podatak da u toj zemlji prošle godine nije poginulo nijedno dijete (do 16 godina).

No image - Haber.ba

Direktorica norveške Uprave za javne ceste Ingrid Dahl Hovland smatra da je u Norveškoj posljednjih godina postignut značajan napredak u sigurnosti saobraćaja.

“Postigli smo dobre rezultate u osiguravanju naše djece prilikom vožnje, ali bili bismo sretniji da u istoj mjeri osiguramo i odrasle putnike. Prema našim analizama kobnih saobraćajnih nesreća, 33 posto poginulih nije koristilo sigurnosne pojaseve“, kazala je Hovland, a prenosi “Nrk”.

Prema podacima norveške Uprave za javne ceste, u 2019. nije poginulo nijedno dijete, u 2018. jedno, 2017. četvero, a 2011. desetero, piše “Index“.

Norveška Uprava za javne ceste poručuje da je najbolji način postizanja veće sigurnosti na cestama – znanje.

“Naše najvažnije oružje je znanje. Analiziramo sve nesreće sa smrtnim ishodom, a to nam onda omogućuje da preduzmemo efikasne mjere“, rekla je Hovland.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh