Svijet

Američka astronautkinja postavila rekord u najdužem boravku žene u svemiru

Američka astronautkinja Christina Koch je u subotu premašila je rekord po najdužem pojedinačnom boravku u svemiru koji je napravila jedna žena, rušeći stari rekord od 288 dana.

Christina Koch- AP

Christina Koch, 40-godišnja inženjerka elektrotehnike iz Livingstona, savezna država Montana, stigla je na Internacionalnu svemirsku stanicu (ISS) 14. marta 2019. i u subotu je navršeno 289 dana njenog kontinuiranog boravka na ISS-u. Time je premašila rekord koji je postavila bivša zapovjednica svemirske stanice Peggy Whitson u periodu 2016. – 2017, piše “VOA“.

Očekuje se da će Koch provesti ukupno 328 dana, ili gotovo 11 mjeseci, na Internacionalnoj svemirskoj stanici prije nego što se vrati na Zemlju. Misije obično traju šest mjeseci, ali NASA je u aprilu najavila da produžuje misiju do februara.

Američki rekord za najduži svemirski let iznosi 340 dana, a postavio ga je Scott Kelly u periodu 2015.-2016. Svjetski rekord iznosi 15 mjeseci, a postavio ga je 1990. godine ruski kosmonaut na nekadašnjoj svemirskoj stanici Mir.

Produžena misija Christine Koch će pomoći NASA-i da sazna o više o efektima dugih boravaka u svemiru letova, a to su podaci za koje su NASA-ini dužnosnici rekli kako su potrebni za podršku budućim misijama svemirskih istraživanja Mjeseca i Marsa.

Prije nego što je srušila rekord boravka za žene u svemiru, Koch je učestovala u još jednoj prekretnici – kao dio tima prve potpuno ženske svemirske šetnje, zajedno sa Jessicom Meir.

Ranije, Koch je izjavila kako je mnogo korisnih savjeta dobila iz autobiografije Scotta Kellyja iz 2017. čiji je naslov “Izdržljivost”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh