Svijet

Nigerijci se iz BiH vratili kući: “Hrvatski policajci su nam prijetili oružjem”

Osamnaestogodišnjaci Abia Učena Aleksandro i Eboh Kenet Činedu, dvojica nigerijskih stonotenisera koje je hrvatska policija prebacila u Bosnu i Hercegovinu, optužujući ih da su ilegalni migranti, vratili su se u svoje domove u Nigeriji. Oni su za BBC rekli da su sretni što su se vratili kućama.

Deportovani studenti - Zurnal.info

Studenti su boravili u Hrvatskoj na turniru koji se održavao prošlog mjeseca te tvrde da ih je policija silom prebacila u BiH, gdje su završili najprije u migrantskom kampu.

S druge strane, podsjeća “BBC”, hrvatska policija tvrdi da ne znaju kako su studenti završili s druge strane granice.

– Natjerali su nas da uđemo u Bosnu. Nismo imali izbor jer su nam prijetili oružjem. Rekli su nam da smo mi iz Bosne i da moramo ići u Bosnu – ispričao je Eboh za “BBC”.

Njihovi pokušaji da objasne kako su oni studenti i da imaju validne vize su, tvrde, ignorisani.

– Mi ne znamo zašto su nas poslali u drugu zemlju usred noći i natjerali nas da se krećemo kroz šiblje – dodao je Eboh.

U BiH su smješteni u kamp u blizini Velike Kladuše, gdje su im, tvrde, oduzeti telefoni. BiH je, podsjeća “BBC”, dio glavne migrantske rute ka Evropskoj uniji, a od početka 2018. u zemlju je ušlo oko 45.000 migranata, piše “SrpskaInfo“.

Abia opisuje ljude u BiH kao “srdačne” te ističe da je zahvalan volonterima u BiH koji su ih posjećivali u kampu i dostavljali im hranu.

U Nigeriju su se vratili u subotu, a Abida kaže da se tek sada osjeća “slobodno i sigurno”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh