Svijet

Australija u plamenu: Novi val požara bijesni zemljom, više stradalih

Veliki požari i dalje bijesne Australijom. Kako javljaju svjetski mediji, nadležne službe su izdale hitna upozorenja zbog novog vala požara za Novi Južni Veles, uključujući Sidnej, te dijelove Viktorije i Južne Australije.

No image - Haber.ba

U zemlji vladaju ekstremno visoke temperature koje prelaze 40 stepeni Celzijusa.

Požari koji Australijom haraju od septembra uzrokovali su smrt osmero ljudi, te razorili više od 700 domova i spalili milione hektara zemlje.

Policija Južne Australije je potvrdila da je u brdima Adelaide jedna osoba poginula i da je druga povrijeđena. Jučer je u automobilskoj nesreći, bježeći od požara, u blizini mjesta Lamero poginuo muškarac.

Trenutno je zatvoreno 27 puteva u cijeloj Južnoj Australiji.

Vlada Australije, uprkos požarima, odbija govoriti o klimatskim promjenama što također izaziva protest među ljudima. Australija je na meti međunarodnih kritika zbog odnosa prema klimi, a Ujedinjeni narodi utvrdili su da je ova zemlja među manjim brojem država G20 koje nisu ostvarile svoja obećanja o smanjenju emisije štetnih plinova.

Iako vlasti tvrde da zemlja sudjeluje samo s 1,3 posto u emisiji štetnih plinova, Australija je jedan od najvećih zagađivača ugljikom po glavi stanovnika, u velikoj mjeri zahvaljujući tome što se još uvijek u energetici oslanja na ugljen, prenosi “Avaz“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh