Svijet

Muslimanka dobila 210.000 KM odštete jer je morala skinuti hidžab u zatvoru

Muslimanka iz Minesote dobila je 120.000 dolara (210.000 KM) odštete jer je nakon hapšenja zbog saobraćajnog prekršaja prije nekoliko godina bila prisiljena skinuti hidžab kako bi napravila fotografiju, prenosi Guardian.

Hidžab - Depo

Aida Shyef Al-Kadi pojavila se sa svojim advokatima u Vijeću za američko-islamske odnose kako bi najavila sporazum koji je odobren prošlog mjeseca.

Al-Kadi (57) rekla je da je postupanje prema njoj u zatvoru u okrugu Ramsey u avgustu 2013. bilo jedno od najnemoćnijih i najštetnijih iskustava njenog života.

– Ne želim da bilo koja druga muslimanka iskusi ono što se meni desilo – rekla je Al-Kadi.

Naime, sudija je izdao nalog za hapšenje Al-Kadije nakon što je propustila sudsko ročište zbog saobraćajnog prekršaja dok je kćerku vozila u bolnicu. U svojoj tužbi Al-Kadi je tvrdila da okrug Ramsey krši njena ustavna prava i diskriminira je na osnovu njenih vjerskih uvjerenja.

Nakon hapšenja Al-Kadi priča da su joj policajci skinuli maramu s glave i dugu haljinu, i to ispred muških zatvora.

Ona priča kako je pristala ukloniti maramu radi fotografije, ali pod uslovom da se ne smije pojaviti nigdje u javnosti. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije ona je svoju fotografiju pronašla na internetu.

Nakon snimanja fotografije, policijski službenici su joj poklonili posteljinu kako bi je koristila kao hidžab. Al-Kadi je na kraju rečeno da skine svoju abbaju i presvuče se u zatvorsku uniformu.

Nakon tužbe, pored isplate novčane kazne, zatvor u okrugu Ramsey uveo je posebna pravila o fotografisanju i smještaju zatvorenika u vjerskim odijelima. Također je pristao uništiti sve štampane i elektronske kopije fotografija Al-Kadije, piše “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh