Svijet

Stanje alarmantno: Veliki broj djece u migrantskom kampu na Lezbosu se samopovređuje

Nevjerovatno veliki broj djece u migrantskom centru na Lezbosu konstantno ponavlja: “Želim umrijeti” te se uz to samopovređuju, prenosi BBC.

Djeca - Screenshot

U kampu se stvara sve veći problem, navode psiholozi, a tiče se djece kojih trenutno ima 7.000. Sveukupan broj migranata u ovom kampu je 18.000, iako on može primiti samo 2.000 ljudi.

Radnici kampa navode kako su mnoga djeca traumatizirana. U kampu uče engleski jezik, a volonteri navode kako žive u izrazito lošim uslovima. Nedostaje im doktora, medicinskih sestara, hrane… Jedan od tinejdžera je u kamp došao sam, u dubokoj je depresiji i stalno govori o tome kako želi umrijeti. Ima samo 17 godina, a o njegovom psihičkom zdravlju brine psihologinja koja iza sebe ima već 20 ovakvih slučajeva.

Utjecaj kampa na njihovo mentalno zdravlje je ogroman. Inače, ovakvi kampovi bi trebali raditi na tome da se djeca oporavljaju i idu naprijed. Međutim, u ovom kampu to nije moguće te djeca pate. Vidjela sam djecu mlađu od šest godina kako udaraju glavama od zid, čupaju svoju kosu… Djeca od 12 do 17 godina govore kako žele umrijeti, režu se“, objasnila je psihologinja iz kampa.

U kampu je 20 učitelja, volonteri se trude uraditi što je moguće više za ove ljude. Temperature su pale, a migranti nemaju adekvatnu odjeću za ovo vrijeme, pa hodaju u papučama, sandalama ili bosi.

Radimo najbolje što možemo. Trudimo se da im pomognemo, pokušavamo izgraditi sigurnu zonu i mjesto gdje se mogu povjeriti i ispričati svoju priču“, kazala je naposljetku psihologinja.

Grčke vlasti namjeravaju izmjestiti svih 18.000 migranata na drugi otok početkom 2020. godine.

 


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh