Svijet

Australiju naredne sedmice čeka najtopliji dan u historiji

Meteorolozi predviđaju da će Australija naredne sedmice zabilježiti najtopliji dan u historiji jer se toplotni talas sa zapada stiže na istok zemlje, piše “BBC”.

Vrućina - Ntvarena.com

Temperatura će prelaziti 40 stepeni u mnogim dijelovima Australije, a to se očekuje u srijedu. Trenutni rekord je zabilježen 2. januara 1960. godine kada je izmjereno 50,7 stepeni u gradu Odandata u južnom dijelu Australije.

Upozorenja na visoke temperature su izdata u dijelovima zapadne Australije i Kvinslanda. U Pertu će se visoke temperature zadržati tokom vikenda, danas će biti 40, a u nedjelju 41 stepen.

Naredne sedmice ekstremni toplotni talas će zahvatiti zapadnu i južnu Australiju, a u Adelaidu se očekuje 40 stepeni. U utorak i srijedu će biti 41, a u petak 42 stepena. Za petak se u Melburnu očekuje temperatura od 41 stepen.

Australija bi mogla zabilježiti i najvišu prosječnu temperaturu naredne sedmice koja predstavlja kombinaciju maksimalnih temperatura pomenutih dana, a rekord je 40,3 stepena od 7. januara 2013. godine, piše “Srpskainfo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh